Home > Hondenrassen > Friese Stabij

Friese Stabij

Rasgroep 7,

Staande honden.

foto Friese Stabij
Land van herkomst:
Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken:
Veelzijdige jachthond.

Uiterlijk

Schouderhoogte:
Reuen 53 centimeter.
Teven 50 centimeter.
Gewicht:
-
Hoofd:
De Friese Stabij heeft een lichtgewelfde schedel. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De neusrug is breed en recht. De oren zijn laag aangezet en worden hangend gedragen. De ogen zijn middelmatig groot. De Friese Stabij heeft een schaargebit.
Lichaam:
De rug is vrij lang en recht. De staart is lang en reikt tot de hielen. De borst reikt niet verder dan de ellebogen. De ribben zijn goed gerond. De benen zijn goed gehoekt met ronde voeten.
Vacht:
Lange, sluike vacht.
Kleuren:
Zwart-bont, bruin-bont, zwartschimmels en bruinschimmels.

Gedrag

Karakter:
De Friese Stabij is een intelligente, leergierige hond. Ze zijn erg aanhankelijk. Ze zijn kalm en hebben een zelfverzekerd karakter. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en blaffen niet meer dan nodig.
Sociaal:
De omgang met kinderen is bijzonder goed. Met andere honden kan de Friese Stabij het doorgaans erg goed vinden. Met andere huisdieren zoals katten, kunnen ze het goed vinden. Mits ze wel goed gesocialiseerd zijn. Bekenden en onbekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging:
Ze hebben vrij veel beweging nodig. De hond vindt het erg leuk om lange wandelingen te maken en kan goed onaangelijnd lopen. Ze apporteren en zwemmen erg graag. Wanneer de Friese Stabij genoeg beweging krijgt, is hij binnenshuis doorgaans rustig.
Opvoeding:
Ze zijn intelligent en leren graag. Ze zijn dan ook redelijk eenvoudig op te voeden. Een consequente, stabiele opvoeding met de nadruk op belonen van goed gedrag, werkt het best bij deze honden.

Deel dit met je vrienden!

Hyves   Facebook   Google