Puli

Rasgroep 1,

Schapenhoeders en veedrijvers.

foto Puli
Land van herkomst:
Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken:
Herdershond

Uiterlijk

Schouderhoogte:
Reuen tussen de 40 en de 44 centimeter.
Teven tussen de 37 tot 41 centimeter.
Gewicht:
Reuen tussen de 14 en 15 kilo.
Teven tussen de 10 tot 13 kilo.
Hoofd:
Klein hoofd met een rechte neusrug. Puli's hebben hangende V-vormige oren. Ze hebben ronde ogen en een schaargebit.
Lichaam:
Middelgrote hond met een vierkante lichaamsbouw. Goed gewelfde ribben en de benen zijn recht en goed gehoekt. De staart krult over de rug.
Vacht:
De hond is bedekt met lange koorden van vervilt haar. Op het hoofd en de benen zijn deze koorden 3 tot 6 centimeter. Op de rest van het lichaam zijn ze 8 tot 18 centimeter lang.
Kleuren:
De meest voorkomende kleur is zwart. Ook komt de kleur wit vaak voor.

Gedrag

Karakter:
Intelligente levendige honden. Ze zijn trouw aan het gezin en zijn uitstekende wakers. Het is een hond die graag buiten is en kan goed tegen weer en wind. Het zijn geen allemansvrienden.
Sociaal:
Bekenden begroet hij vriendelijk. Tegenover vreemden is hij afstandelijk. De Puli gaat goed om met kinderen.

Omgang

Beweging:
Puli's hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Hij past zich goed aan wanneer de wandeling eens wat korter is. Toch is de Puli het liefst aan het spelen en rennen. Ze zijn dan ook gek op balspelletjes en apporteren graag.
Opvoeding:
Wissel de oefeningen af met bijvoorbeeld balspelletjes om de aandacht van deze hond erbij te houden. Beloont u deze hond op het goede moment dan kunt u deze hond vrijwel alles aanleren.
Verzorging:
De vacht van de puli is niet moeilijk te onderhouden. Puli's worden geboren met kort kroezend haar, op de leeftijd van ongeveer 9 a 10 maanden begint het haar te vervilten (de ondervacht gaat klitten met de bovenvacht). Zodra de klitten groter worden dient u de vacht van de puli te scheuren. Oefen van jongs af aan, door met uw hand door de vacht van de puli te strijken, zodat hij eraan went dat u aan zijn vacht zit. Kijk geregeld de ogen en gehoorgang van de puli goed na.

Deel dit artikel met je vrienden!

Hyves   Facebook   Google